Najczęściej zadawane pytania

Przedstawiamy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez naszych klientów. Znajdziecie tu kluczowe informacje o naszych dietach, które mogą pomóc Wam w podjęciu decyzji zakupowej.

Baza pytań będzie stale aktualizowana, aby nasi klienci mogli szybko znaleźć odpowiedzi na swoje pytania. Wierzymy, że pełna transparentność i zasób informacji ukażą wartości, jakie niesie za sobą proponowana przez nas dieta.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie?

Skontaktuj się z nami telefonicznie lub mailowo, a udzielimy Ci wyczerpujących odpowiedzi na każde z pytań. Służymy naszą wiedzą i wsparciem.

Na terenie Warszawy i okolic.

Pierwszy etap diety warzywno-owocowej może trwać, w zależności od naszych potrzeb, od kilku dni do kilku tygodni (zwykle 10-40 dni), je się 600-800 kcal dziennie.

W trakcie oczyszczającej głodówki można jeść tylko WARZYWA NISKOSKROBIOWE z gatunków:

  • korzeniowe (np. marchew, buraki, rzodkiew)
  • kapustne (np. kalafior, brokuły)
  • cebulowe (np. cebula, por)
  • liściaste (np. sałata, wszelkiego rodzaju zioła)
  • dyniowate (np. kabaczek, ogórki)
  • psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków – pomidory, papryka)

oraz  NISKOCUKROWE OWOCE:

  • jabłka
  • jagody
  • grejpfruty
  • cytryny

Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu, ale bez dodatku tłuszczu, śmietany czy jogurtu. W trakcie kuracji oczyszczającej należy pić 2-3 litry płynów: wodę (koniecznie niskozmineralizowaną), soki i koktajle warzywno-owocowe, herbaty ziołowe i owocowe.

Produkty niedozwolone to:

  • biały cukier
  • biała mąka
  • produkty wysoko przetworzone.

Na tym etapie diety mogą (ale nie jest to regułą) pojawić się krótkotrwałe „kryzysy ozdrowieńcze”, które są efektem odtruwania organizmu. Osoby stosujące kurację mogą skarżyć się na ogólne osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty czy biegunki. Kryzys nie powinien trwać dłużej niż 3 dni. Jeśli po tym czasie objawy będą się utrzymywać lub nasilać, należy zgłosić się do lekarza.

Wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej powinno trwać co najmniej tyle samo, ile odtruwanie, a najlepiej dwa razy dłużej.

Po oczyszczeniu organizmu zaleca się zmianę nawyków żywieniowych i przejście na zdrową, zbilansowaną dietę, w której postawą będą nie tylko warzywa i owoce z pierwszego etapu diety, lecz także inne owoce i warzywa (w tym rośliny strączkowe), kasze i ziarna, chleb razowy, orzechy i produkty mleczne.

Odradza się bowiem spożywania wszystkich wysoko przetworzonych produktów, które zawierają dużą ilość konserwantów:

  • słodyczy
  • dżemów
  • produktów z białej mąki
  • żółtego sera
  • mięsa, kiełbasy i kabanosów
  • kawy i herbaty
  • alkoholu
  • napojów gazowanych
  • słonych przekąsek
  • produktów sztucznie barwionych
  • żywności w proszku

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to tak naprawdę głodówka lecznicza, która ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Po zakończeniu kuracji odtruwającej należy przejść na zdrową dietę, opartą na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych.

Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić organizmowi jego zdolności do samoleczenia, jeśli go dokładnie oczyścimy. A wraz z nagromadzonymi złogami można pozbyć się też nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta warzywno-owocowa zalicza się do niskokalorycznych, a badania naukowe dowodzą, że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.

Głodówka ma uruchomić trawienie wewnętrzne, tzw. endogenne, przez odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanialnych. Dzięki temu organizm pozbywa się bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek, bo wykorzystuje je jako źródło energii. I tak najpierw zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz zbędne komórki: schorowane, zniszczone, zmutowane i takie, w których skumulowane są toksyny i metale ciężkie. W ten sposób pozbywamy się wszystkiego, co zakłóca prawidłowe funkcjonowanie organizmu, i zaczynają działać naturalne mechanizmy samoleczenia.

Zdaniem dr Dąbrowskiej, w wyniku diety bogatej w przetworzone i pełne chemii produkty jelita stają się nieszczelne i przepuszczają cząsteczki trawionego jedzenia, „zatykając” system immunologiczny, który przestaje rozpoznawać zagrożenia, zwłaszcza te rozwijające się latami: miażdżycę, nowotwory, zwyrodnienia stawów. Terapia warzywno-owocowa ma więc uszczelnić jelita dzięki temu, że zmienia się jego mikroflora.

Dieta warzywno-owocowa to kuracja, której najważniejszym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie mu wewnętrznej równowagi. Zrzucanie nadmiernych kilogramów następuje „przy okazji”, ale zazwyczaj dość szybko. Dieta ta jest zatem przeznaczona nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, lecz także dla tych skarżących się na różne dolegliwości. Największe korzyści zdrowotne, zdaniem dr Dąbrowskiej, odniosą osoby:

o osłabionej odporności, a w rezultacie często łapiące infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, cierpiące na alergię, astmę, nietolerancje pokarmowe, migrenę, bóle mięśniowe, zapalenie wątroby, zespół suchego oka, trądzik, choroby autoimmunologiczne, np. gościec, chorobę Hashimoto, łuszczycę;

ze schorzeniami neurologicznymi, takimi jak m.in.: zaburzenia pamięci, różne rodzaje nerwicy, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, padaczka, udary niedokrwienne mózgu;

z problemami natury hormonalnej, np. cierpiące na zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, niedoczynność i guzki tarczycy, nadmiar estrogenów czy prolaktyny, torbiele jajników, mięśniaki macicy;

z tzw. zespołem metabolicznym X, który dotyczy pacjentów z otyłością, nadciśnieniem, obrzękami, cukrzycą typu 2 (jeśli wymaga podawania insuliny, to tylko w szpitalu), chorobą wieńcową, zakrzepicą.

Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – to najbardziej odczuwalne efekty diety dr Dąbrowskiej. Po jej zakończeniu powinny lepiej działać najważniejsze układy organizmu: immunologiczny, nerwowy oraz hormonalny.a

Dieta warzywno-owocowa, tak jak inne głodówki, jest wykluczona w przypadku kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i młodzieży, osób z niedowagą. Nawet na jeden dzień postu nie mogą sobie pozwolić osoby chorujące na cukrzycę typu 1, gruźlicę, nowotwory, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, serca, układu oddechowego i wątroby, awitaminozę. Przeciwwskazaniem są też schorzenia zakaźne i genetyczne, depresja, anoreksja czy bulimia. Najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem.

Na dietach bardzo niskokalorycznych częściej zauważamy działania uboczne leków. Dlatego jeśli zamierzamy stosować głodówkę, trzeba o przyjmowanych środkach powiedzieć lekarzowi.

Go top